Söndagsskola

20140511-120849.jpg

Ny kurs efter C-uppsatsen (som vi fick VG på!!!) och jag och min basgrupp försöker vara effektiva och pluggar en söndag. Matilda bjuder på scones och kaffe, så det är ganska mysigt :) Är i Umeå nu sedan en vecka, men åker hem i morgon.

Puss & kram!

20140206-202312.jpg

Såhär såg det ut i torsdags hemma hos Erica (och mig), och det är ju sådana gånger en älskar studentlivet lite extra. Plugg tillsammans med vänner, härligt nybakta scones och gott kaffe. Sconesen var det förresten bara jag som tyckte var härliga då Matilda och Erica visst inte gillade smaken av varm banan. Jag är helt oförstående. Men om DU gillar den smaken så måste du absolut testa att baka dessa scones för de är lite roligare och lite nyttigare än vanliga :)

Bananscones 3-4 st

1 banan
1 ägg
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 krm havssalt

Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Mosa bananen med en gaffel innan du blandar i resten av ingredienserna. Klicka ut små scones på bakplåtspapper och grädda sedan 8-10 minuter tills att de blir gyllene.

3 scones = 148 kalorier/styck

20140131-105914.jpg

”Kuratorn” med kaffekoppen i högsta hugg

Hela höstterminen 2013 hade vi praktik i våran utbilding. Det betydde ju att jag i juni 2013 flyttade hem från Umeå till Luleå igen. Äntligen fick jag bo tillsammans med Baby! Praktiken har jag spenderat som kurator och det har verkligen varit toppen. Jobbigt med heltid när jag är van studentlivet, men jag har lärt mig massor och känt ännu mera att socionomprogrammet verkligen är någonting för mig. Och tro mig när jag säger det; men det är så jäääävla skönt! Tvivlet och osäkerheten jag kände inför mina tidigare utbildningar finns inte här och jag saknar inte den känslan för fem öre. Jag är så glad att jag lyssnade på mitt hjärta tidigare och hoppade av, för den vägen jag går på nu är helt rätt för mig. Kom ihåg det, att lyssna på ditt hjärta :)

Den här terminen ska vi skriva c-uppsats och just nu har vi en förberedande kurs på fem veckor. Jag har ju inget boende i Umeå längre så nu bor jag hemma hos Erica (känd från Linnéa & Erica’s Podcast, haha. skojar bara) tillsammans med henne och Signe :) Det är så mysigt! Den här veckan är jag dock hemma i Luleå och försöker spendera så mycket tid som möjligt tillsammans med baby innan han åker utomlands i några veckor.

Jag känner just nu att livet är ganska härligt, saker och ting faller på plats, gamla mönster bryts och kärleken växer. Kan inte önska så mycket mer just nu :)

 

20130604-232818.jpg

Det kanske inte ser ut som det, men jag städar faktiskt. Flyttstädar. Den värsta sorterns städning för man sliter och gör allt kliniskt rent och fint, men får inte njuta något alls av jobbet sen. Men jag får ju flytta hem till min man iaf :)

I dag hade vi vårt sista moment på skolan för den här terminen, så nu är det ”sommarlov”. Jag ska ha praktik i Luleå till hösten så jag kommer inte tillbaka till Umeå förrän i januari. Vårterminen hade jag tänkt köra på distans från Luleå eftersom vi har c-uppsats halva terminen. Sen är det bara en liten hösttermin kvar på min utbildning, höster 2014, och den hade jag tänkt göra i Umeå igen tillsammans med mina Umeåvänner. Jag kommer alltså inte att bo i Umeå på 15 månader ungefär. Herregud, vad länge! Jag kommer att sakna allt här… *en snyft på det*

signe

Det är så himla härligt att få komma hem till den här tjejen. Älskade lillskit! 

I dag har jag pluggat på stan tillsammans med mina vänner. Vi har suttit på bibliotek, i en park och på café. Mycket trevligt! Ibland blir det lite för trevligt så att det är svårt att koncentrera sig på bara plugget, men så får det liksom vara känner jag. I morgon har jag tenta…

När jag kom hem från stan öppnade jag bara upp dörren till lägenheten så att Signe kunde komma ut och så hade vi en stund ute i solen för lek och bus. Så mysigt. Nu ska vi gå på en prommis, sätta oss på ängarna och läsa om psykiska sjukdomar.

I skolan pratade vi om makt här om dagen. Vi pratade om att ordet makt klingar väldigt dåligt och att det är något man inte riktigt vill sträva efter. Samtidigt så är ju socionom ett yrke där man kommer att ha väldigt mycket makt (och känna maktlöshet också, men det är en annan historia) över människors liv och att man inte borde vara särskilt främmande för makt när man sökt till den här utbildningen. Under diskussionen tog jag upp att för mig handlar det inte om att ha makt över människor utan mer att man vill kunna påverka. Att jag inte vill sitta i en båt utan åror s.a.s. (jag kom på den liknelsen, känner mig mycket nöjd. Antecknar ni?) utan att jag vill kunna påverka, förändra och göra skillnad. Min strävan är inte att ha makt över människors liv utan att ha möjligheten att hjälpa dem att komma på banan igen.

Men ja, man kanske kan säga att jag vill ha makt ändå. Makt att påverka. Makt att säga nej, att sätta stopp, att bryta gamla mönster och genomföra idéer. Kanske måste vi ta tillbaka makt från de onda och klä det i något positivt istället? Jag vill ha makt över mitt eget liv. Jag vill ha makt att förändra orättvisor. 

Har jag sagt att jag älskar min utbildning? 

Och så lite kuriosa;
1. När man skriver något i googles sökfält så kommer det ju upp förslag på sökord/fortsättningar på ordet. När man skriver makt så är det första förslaget maktens män. Vad säger det oss?
1. Antalet makt i detta inlägg: 16.

samtal2

I den här kursen har vi ett moment som kallas för professionella samtal. Där lär vi oss samtalsmetoder och så övar vi på varandra. Jag kan bara säga att jag är såå hooked! :) Det är så jäkla roligt!

Det som är så häftigt är hur stor skillnad man kan göra med så små medel. När man sitter i samtal med någon och pratar om ”klientens” problem, så kan man bara genom att ställa frågor få klienten att se på saken ur en ny synvinkel och på så vis få ett bättre grepp och att sätta ord på problemet. Bara det kan vara stärkande för många. Det är såå kuuul! Nu vill jag bara analysera och diskutera med alla jag möter, haha. Det är så häftigt.

Just nu är mina drömjobb kurator eller någon typ av terapeut. Vilken kick att få hjälpa människor att bryta onda tankemönster och ge hjälp i svåra stunder. Jag älskar det här och vill bara lära mig och öva mera så att jag blir bättre och bättre. Kanske skulle starta en skype-terapeutmottagning, hehe :P

Bilderna ovan är från då vi filmade ett av våra samtal och så skulle vi sen prata med en handledare om hur man var som samtalsledare. Enligt mig så är min styrka att jag ger ett lugnt och tryggt intryck och mina svagheter är att jag ställer ”långa” frågor ibland och tar för mycket plats. Vet man av dem så är det bara att jobba på…

I morgon har vi professionella samtal igen, woho!

lirarn

Baby är ju här nu och det är inte bara jag som tycker att det är roligt. Signe passar på att hänga lite extra med husse :)

I dag har jag haft sista lektionen innan jul, så nu är det jullov! Eller nja.. tentaplugg och lite andra uppgifter står på min att göra-lista, men ändå. Jag får ju vara i Luleå :)

julkort1

Vi hade redovisning i dag och det var den sista med min basgrupp. Efter jul så byter vi grupp och jag vill inte! Det kan liksom inte bli lika bra som den konstellation som vi har haft nu.. :( Av Matilda fick jag det här fina julkortet som gjorde att jag blev lite tårögd.. Väldigt fint julkort, måste jag säga :)

julkort2

Nu ska jag gå och krama mina hjärtan som redan ligger i sängen och myser. I morgon åker vi hem. puss!

sotnos

20111104-140226.jpg

Mina favoritkakor och kaffe. Klockan fyra smäller det. Go me!

Skype

20111103-204013.jpg

Sitter och förhör Hannah via Skype :) Tenta i morgon!

tuesday

Sitter på skolan nu och väntar på min grupp. Har varit och lämnat Signe med Marcus så därför är jag tidig för ovanlighetens skull. I dag ska vi pilla på ett grupparbete och sedan ha ett bokseminarium. Hela dagen i skolan och oj vad jag är taggad!!

Vi säger så i alla fall.

I morgon åker jag hem!! :)

linneasigne

I dag har vi haft en föreläsning om etnicitet. Lite om begrepp och hur man ska använda olika begrepp i rollen som socialarbetare. Ganska intressant när man går in på vem som är invandrare. De allra flesta tänker då direkt på någon som ser ”osvensk” ut och inte på finnar, tyskar eller amerikanare. Och hur är ordet invandrare laddat i Sverige? Är det positivt eller negativt att vara invandrare? Vad är en invandrare och i vilka sammanhang pratar man om dem? Intressant att diskutera och prata om.

Efter föreläsningen så for vi iväg och intervjuade en kvinna som är enhetschef/delägare för ett privat äldreboende i stan. Vi pratade mycket om kommunalt och privat och även fast jag vet att det finns många fallgropar och negativa saker med privatisering så kan jag inte gå ifrån att jag tycker att det ger så mycket gott också. Att bo på det där boendet är inte dyrare än på ett kommunalt äldreboende men skillnaden i standard upplevde vi som jättestor (även fast det såklart är svårt att avgöra efter ett besök). Nackdelen med statlig och kommunal verksamhet är ju att de inte behöver anstränga sig och satsa på att förbättra verksamheten eftersom de får kunder ändå. Istället för förbättringar så lägger man fokus på nedskärningar. Eller hur? Jag har ju jobbat inom äldrevården och upplevde en jättestor skillnad med kommunala boenden och nu det här privata. Nu inte sagt att alla privata boenden är bra, men om det kommer ett sådant här ställe i Luleå så skulle jag alla gånger önska att mina föräldrar (eller jag för den delen), hamnade där istället för något av de ställena där jag har jobbat. Intressant möte var det i alla fall!

När jag kom hem var jag lite inspirerad att fota lite för ovanlighetens skull. Dessvärre var det slut batterier i blixten med någon liten söt bild blev det i alla fall, som ni ser :)

Nu är det tvätt, plugg, promenad och mat som gäller för mig i kväll. Jag har för övrigt inte ätit något onyttigt den här veckan och jag känner mig himla duktig :D

fleur

Det har varit ganska mycket som händer, så jag har knappt hunnit med själv. Men nu bor jag alltså här. I Umeå, om än lite tillfälligt på en tältsäng just nu. Min egen lägenhet får jag innan september blir oktober är det sagt. Och även om jag hellre hade tagit med mig Drömvägen hit så får jag vara nöjd att jag har fått tag på en egen lägenhet överhuvudtaget med sådant guldläge nära skolan. Fast den är så liiiten…

Skolan känns bra. De första dagarna hade vi intressanta och inspirerande föreläsningar där jag kom lite närmare att se mig själv som någon som jobbar med ”socialt arbete”. Jag vill ju bli terapeut och jobba med människor, men just termen ”socialt arbete” har jag lite svårt att  identifiera mig med av någon anledning. Men om första veckan var intressant, så har vi nu börjat med ett grupparbete där vi ska leta fram ”de där jävla vetenskapliga artiklarna” och jag tycker verkligen att det är så sjukt tråkigt. Varje gång jag sätter mig vid SocIndex och ska leta fram något, eller då jag läser någon artikel så vill jag bara ligga på golvet och sparka med benen och tjura som ett litet barn. ”Jag viillll intteeeee!” Det är så sjukt tråkigt alltså. Och sen ska vi sammanfatta dessa artiklar och skriva något slags arbete runtikring det. Suck!

Men, jag har hamnat i en jättefin basgrupp som jag är helnöjd med, så det känns jättebra!

Första dagen på skolan så kände jag mig verkligen som en gammal räv. Alla var så jäkla unga! Men ju mer jag har lärt känna folk så har jag liksom insett att alla är inte just fyllda 18 och är man 21 så är man inte så himla mycket yngre än mig. Det är med andra ord en bra blandning och jag är faktiskt inte äldst ;) Dessutom finns det många många fina människor som jag ser fram emot att lära känna ordentligt.

Nollningen har jag väl inte varit så jättenöjd med. Det kan ju såklart ha att göra med att det är min fjärde (!) nollning, men jag har ju aldrig riktigt haft något  väldigt stort intresse i att dricka alkohol fyra gånger i veckan. Därför har jag heller inte varit med så mycket, men jag klarar mig bra ändå.

Frida och Markus som jag bor med funkar det toppenbra med. Dom är så himla trevliga och lättsamma och det är nästan så att jag tror att jag stannar kvar här ;) Jag behöver bara en lite bättre säng, hur nu den ska få plats i vardagsrummet… Det är så roligt också att jag och Frida delar hundintresset, så vi har åkt iväg på lite hundaktiviteter tillsammans. Alltid kul att få nörda ner sig med någon annan :) I går var vi på hundpromenad och fika på hundcafé med en massa andra cavalierer och deras ägare. Kul! Och sen anmälde Frida oss på en freestyle-kurs som vi ska gå nu i höst. Det blir skoj! Freestyle är en tävlingsform där man gör typ ”dansnummer”/”dressyrnummer” med sin hund. Vi kommer ju dock inte att komma så långt på en kurs, så den kommer nog mest att handla om att lära hunden olika tricks och så. Oftast använder man sin egen kropp i dem, som att t.ex gå slalom mellan benen eller sådär. Även fast vi inte vill tävla inom det här så är ju all sorts träning med hunden bra, då de stärker kommunikationen och ger en glad hund!

Nu i helgen åker Frida och Markus iväg, så jag blir kvar här i lägenheten själv med Signe och två katter. Ska passa på att plugga massor eftersom jag åker hem helgen efter och sen närmar sig flytten och allting med stormsteg.

Så om drygt en vecka får jag alltså träffa baby. Jag längtar, som ni kanske förstår :)

Och varför jag sitter här nu och skriver världens längsta inlägg? Jo, jag måste ju plugga… Ni vet hur det är, man kommer alltid på ALLT annat som man MÅSTE göra PRECIS just NU, istället för att plugga. Nyss borstade jag Signes öron och innan det letade jag möbler på blocket t.ex. Men nu måste jag fan plugga! Ska bara sminka mig lite först. Och laga lunch. Och…

bokbestallning

Det känns så hiiimla kul att beställa dyra kursböcker! Och så hiiimla kul att börja gå på studiemedel igen. Tjoho!!

Eller var det tvärtom? Hmm…

Om sanningen ska fram så försöker jag att inte tänka så mycket på att jag ska flytta till Umeå i veckan. Eller, alltså jag tänker ju hela tiden på praktiska saker som att packa, beställa böcker, fixa med boendet och så vidare. Men att riktigt tänka på det, försöker jag låta bli. För skulle jag låta hjärtat riktigt fundera på hur det känns att åka ifrån M i tre och ett halvt år, så går det ju bara inte :( Då blir det inget Umeå.

Så. Jag tänker inte. Hjärtat ska få koncentrera sig på att älska istället för att sakna. Så jobbar vi.

(Och därför slutar jag blogga om det nu, för det blir ju jobbigt ser ni. :sad: Måste gå och krama på M istället…)

Äldre inlägg »