Kompis

linneasigne

I dag har vi haft en föreläsning om etnicitet. Lite om begrepp och hur man ska använda olika begrepp i rollen som socialarbetare. Ganska intressant när man går in på vem som är invandrare. De allra flesta tänker då direkt på någon som ser ”osvensk” ut och inte på finnar, tyskar eller amerikanare. Och hur är ordet invandrare laddat i Sverige? Är det positivt eller negativt att vara invandrare? Vad är en invandrare och i vilka sammanhang pratar man om dem? Intressant att diskutera och prata om.

Efter föreläsningen så for vi iväg och intervjuade en kvinna som är enhetschef/delägare för ett privat äldreboende i stan. Vi pratade mycket om kommunalt och privat och även fast jag vet att det finns många fallgropar och negativa saker med privatisering så kan jag inte gå ifrån att jag tycker att det ger så mycket gott också. Att bo på det där boendet är inte dyrare än på ett kommunalt äldreboende men skillnaden i standard upplevde vi som jättestor (även fast det såklart är svårt att avgöra efter ett besök). Nackdelen med statlig och kommunal verksamhet är ju att de inte behöver anstränga sig och satsa på att förbättra verksamheten eftersom de får kunder ändå. Istället för förbättringar så lägger man fokus på nedskärningar. Eller hur? Jag har ju jobbat inom äldrevården och upplevde en jättestor skillnad med kommunala boenden och nu det här privata. Nu inte sagt att alla privata boenden är bra, men om det kommer ett sådant här ställe i Luleå så skulle jag alla gånger önska att mina föräldrar (eller jag för den delen), hamnade där istället för något av de ställena där jag har jobbat. Intressant möte var det i alla fall!

När jag kom hem var jag lite inspirerad att fota lite för ovanlighetens skull. Dessvärre var det slut batterier i blixten med någon liten söt bild blev det i alla fall, som ni ser :)

Nu är det tvätt, plugg, promenad och mat som gäller för mig i kväll. Jag har för övrigt inte ätit något onyttigt den här veckan och jag känner mig himla duktig :D

 1. 20 Okt 2011 · 6:34 e mDB

  Visst är det lättare att hålla sig från onyttigheterna när man bor själv?

  [Reply]

  Linnéa:

  Absolut! När man är sambo ska man ju mysa till det hela tiden. Och om jag inte är sugen men att han är det så blir det ju liksom att man äter ändå.

  [Reply]

 2. 21 Okt 2011 · 12:19 f memelie

  Jättefin bild på två fina tjejer!
  Och himla intressant samtalsämne, tycker jag! Kom ni fram till något bra resonemang?

  [Reply]

  Linnéa:

  Tack!

  Och nja, kom vi fram till något? Typ att alla har jättemycket fördomar och en bestämd bild av vad invandrare är.
  Men om vi vet att vi har fördomar kan vi ju också göra någonting åt det :)

  [Reply]

 3. 21 Okt 2011 · 9:33 f mKajsa

  Jag kan inte bestämma mej för om jag är för eller emot privatisering, spontant känns det som att jag inte är det. Men det är nog främst för att i Sverige så är det ju meningen att alla ska ha rätt till samma förutsättningar, så det där med privatiseringar drar ju ifrån det lite. Fast å andra sidan tycker jag att dom skär ner så förbannat mycket på många olika delar så dom borde skämmas!!

  Och på tal om invandrare, håller med dej om hur laddat ordet är. Till och med Markus tycker ju inte att han räknas som en invandrare trots att han faktiskt är det.

  [Reply]

  Linnéa:

  Ja, jag håller med dig om det där med privatisering. Men det är ändå svårt.. det blir både och liksom.

  Och ja, ordet invandrare betyder ju i sverige någon med annan hudfärg, d.v.s. någon som inte är ”som oss”. Jävligt dumt, men det är så alla tolkar det. Det får vi ändra på!

  [Reply]

 4. 21 Okt 2011 · 10:13 f mAnnaMalin

  Så fina ni är!!

  Sv: Ja, men det var ett par år sedan nu. Det föll sig mer naturligt när farmor levde och vi åkte dit (där min brevvän också bor). Men det känns absolut som vi kommer träffas vid tillfälle igen :-)

  Kramar!

  [Reply]

  Linnéa:

  Tack! :)

  [Reply]

Tyck till