Good horsie

2010_06_15

Efter incidenten förra veckan, så har jag varit riktigt sugen på att få revansch i kampen om pallen, så i går efter jobbet for jag och syrran till stallet. Tanken var ju då att ta ut Pian och se till att få upp henne på en lastpall med gummimatta på. Ni undrar säkert varför jag vill ha upp hästen på en lastpall med gummimatta på? Jo! För att det är jättebra träning inför att lasta till transport, och den här damen vill INTE åka transport. Och varje hinder man kommer över tillsammans, stärker ju relationen. Och vill hon till slut följa med mig upp på den där lastpallen utan problem, så har jag ju vunnit hennes tillit, eller hur?

Hursom! Lisa (syrran) fick först gå med henne lite i hagen så att hon fick röra på sig, då jag själv fortfarande har lite ont när jag går, men sen tog jag över. Tränade mycket ”back”, ”fram” och ”whow” (stanna) innan vi vände oss mot pallen. Jag ville inte dra henne upp, för om man gör det till en dragkamp så vinner då inte jag! Utan jag vände henne mot pallen, gick emot, stannade, backade, försökte hitta bjudningen och följsamheten. Hon var väldigt följsam tills att pallen kom i vägen – då stannade hon. Jag vet inte huur länge vi var ute, men solen hann gå ner och stiga upp igen (typ), innan jag TILL SLUT fick upp henne med ena framhoven på pallen. Då fick hon maaasssooor med beröm och jag kunde avbryta för dagen. Helst vill jag ju att hon ska kunna stå hela hon på pallen, men jag var tvungen att ge mig för dagen när hon gett med sig så pass. Nästa gång ska båda framhovarna upp :)

Ett litet steg för mänskligheten, men ett stort steg för oss! ;) Hon är en tjurig donna och då var det viktigt att jag var tjurigare!

  1. 20 jul 2010 · 9:50 f mMalin

    hihi, dessa underbara djur :) Älskar dom! Nåväl, har du testat (det kanske var det du gjorde) att ”skicka” upp henne på pallen? :) Många ggr fungerar det så mkt bättre – plus att det stärker henne ännu mer då hon måste våga ta pallen utan att du går över (dvs HON skickar över dig – felvänt, eller hur? ;) ) pallen först :)

    KRAM!

  2. 20 jul 2010 · 10:00 f mMalin

    Sv:

    Träna på det på ”Vanlig mark” innan pallen, du står brevid henne & ber henne gå framför dig.
    Du ”skickar” henne framför dig, hänger du med? :)

    Att hon stannar när du gör är ju rätt – men en häst kan ju också i flocken ”skicka iväg” andra hästar att gå före etc – det är de vi också ska kunna göra. Är ju samma ledarskap, du är ledare – och du kan då välja att ”nu får du gå först” :)

    Så du står brevid henne, ger henne öppen väg framåt, tex genom att visa med armen att hon ska gå förbi dig & kanske smackar på henne lite med andra armen, eller bara rösten :)

    Så Skickar du henne framför dig.
    Många låser sig vid att hästarna ALLTID ska gå bakom, att vi alltid ska VISA dom vägen.
    Vilket ju är rätt om du leder.. men.. om man tänker efter – hur bra är det att alltid ta ifrån hästen sitt självförtroende?
    ”Nej, jag vågar inte, matte måste gå först” – inge man ser i hagarna precis =)

    Detta brukar också va kanon på hästar som har just transportproblemet.
    Det är trångt i en transport & dom kan inte komma ut lätt = dom SKA inte gå in där egentligen – för det sätter dom i fara.
    Går vi människor framför ””blockerar” vi vägen ännu mer & det blir trängre.. :) skickar vi så har hästen hela transporten själv att utforska & få plats i :)

    Sen finns de ju dom som går rakt in me oss framför – då äre ju ingen ide o krångla till de :) men tänkte eftersom att hon har problem me transport så kan det vara bra att ge henne lite självförtroende & inte alltid ta det ifrån henne :) Brukar funka! testa kan man ju!

Tyck till