Jag försöker ju leva ett hälsosamt liv där jag lite tar kontrollen över mig själv – makten över mitt eget liv s.a.s. ;) Det innebär att jag byter ut vissa måltider mot måltidsersättning just nu. Det är jätteviktigt att man får i sig tillräckligt med mat varje dag och jag svälter absolut inte mig själv. Utan ordentligt med mat orkar man ju ingenting och hur roligt är det att gå igenom livet utan ork? Något som jag dock har upptäckt med det här är hur bra det passar min tidsoptimistiska livsstil. Om jag tar en bar till frukost kan jag liksom äta den samtidigt som jag är ute och går med Signe. Så effektivt! Sen är det ju viktigt att inte stressa genom livet heller och att sitta ner och äta frukost är väl något man ska kunna unna sig själv, men ni vet ibland är det sådana där dagar då tiden liksom inte riktigt finns.

choc

Den här baren tycker jag är  god! Det är viktigt att dricka mycket vatten till för annars torkar man ut och blir ett russin.

Jag vet inte om det är rätt av mig att publicera det här inlägget. Jag har tänkt för mig själv många många gånger att jag inte vill vara en blogg som utstrålar vikthets, bantning och osunda ideal. Vi har nog med stress och press på sådant från andra håll och jag ville vara en motpol på något vis. Jag vill inte att någon ska gå in på min blogg och känna ännu mer press över sådant som hen inte gör och bli missnöjd med sig själv. För man blir ju påverkad. När jag går in på bloggar där tjejer som väger 50kg fotar sig själv i spegeln och skriver om hur tjocka de är, även om jag vet att det inte är så så blir jag påverkad. JAG blir det. JAG som är stark i mig själv och inte så himla ung. Hur blir det då för alla unga tjejer som läser det där inlägget?

Hur tänker ni om det här? Ska jag inte skriva alls om att jag vill gå ner i vikt? Blir det en hets då? Jag vet ärligt inte och jag har svårt att förhålla mig. Hjälp! Vad tycker ni?

Jag vill bara påpeka att jag inte strävar efter ett osunt ideal, utan att jag strävar efter att få en BMI som är normalt (även fast BMI kan säga väldigt lite om hur hälsosam ens vikt är egentligen) och att känna att JAG har kontroll över min kropp och inte något sockerberoende eller annat. Jag vill känna att jag klarar av att nå de mål som jag har satt framför mig och jag lovar att ni kan vara säkra på att vägen som jag tar dit inte är osund. Men ändå. Hur förhåller man sig? Ska man inte skriva alls?

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/f/1/8/lejas.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

 1. 07 feb 2013 · 12:02 e mLi

  Jag har valt att skriva om det. Inte så mycket nu förtiden, men tidigare blev det många vägningar och updates om viktnedgång. Jag är också kluven till om man bara hjälper till att skapa vikthets eller om det kan komma nåt bra av det dock och det känns inte helt självklart att skriva om det. :roll:

 2. 07 feb 2013 · 1:06 e mLinnéa

  Nej, visst är det en svår fråga!

 3. 07 feb 2013 · 1:11 e mkristina

  Hej Linnéa!

  Det är första gången jag har läst en blogg som faktiskt funderar på detta. Personligen väljer jag bloggar som jag anser har(skriver om) en sund förhållande till hälsa och kropp. Men, det kan bli rätt mycket efter ett tag. Själv kämpar jag med sockerberoendet, men har inte för avsikt att sluta med socker utan bara försöka styra sockerintaget till helgen. Träning skulle jag vilja göra varje dag om jag hann.

  Det är upptill var och en av bloggarna vad hen skriver om. Jag blir inte hetsad om du skriver om din träning och hälsa, utan faktiskt peppad. Men det är ju upptill var och en.

  Vad kan man skriva om egentligen? Det är svårt att skriva generellt och dessutom blir det tråkigt. Man utgår från sig själv när man bloggar, och får kommentarer och andra reaktioner som kan ge en feedback och nya perspektiv. Det är det jag tycker om med bloggar. Att få inblick i andra människors liv. Att få följa människors livsresor är för mig jättegivande och inspirerande.

  Det har snackats mycket om ideal och icke-ideal, och då kopplat till kroppen och utseende. Men vad hände med ideal som inte har med utseende att såsom förebilder, politik, drömmar och mål? Vi snackar så mycket om hur vi ser ut, men hur ser vår värld ut? Miljö, natur och så.

  Haha, Linnéa, nu svävar jag ut. Ditt blogginlägg var jätteintressant för att det fick mig att tänka till. Detta skulle vi ha kunnat prata över en eller fyra koppar te. :)

  Kram på dig! Och känn efter vad som känns bra att skriva om, vad du står för och var dig själv. Det är ju därför vi läser din blogg. ;)

 4. 07 feb 2013 · 1:30 e mLinnéa

  Tack för din kommentar Kristina! Det är ju roligt att sväva iväg!

  Jag är faktiskt också ganska noga och väljer bloggar som är sunda och som får mig att må bra. Och det har inte bara med vikt att göra, utan synsättet i övrigt :)

  Du har rätt i det där med ideal som inte bara handlar om utseendet. Nu börjar jag fundera här hur jag kan vara ett bra ideal, ett föredöme för de som läser min blogg? Det kanske handlar om att visa att man har alla olika sidor, att man är både bra och dålig, men att fokusera på det positiva i livet. Ja, jag vet inte. Svårt det där! Vi hade kanske behövt fem koppar kaffe också om vi skulle prata om allt det här, haha. Det är mycket som är intressant och viktigt också.

  Jag fick en liten blogg-idé nu… hmm.. jag får återkomma med den! :)

  Kram på dig och vad roligt att jag har så smarta tjejer som dig som läser min blogg!

 5. 07 feb 2013 · 6:38 e mIda K.

  Hej Linnea,
  Intressant ämne du tar upp här – något som jag själv funderat mycket på trots att jag inte bloggar. Men dels har ju även jag en typ av miniblog i ansiktsbokens uppdateringar och dels är det en fråga som är lika giltig IRL. Jag är jätteintresserad av hälsa, kost, träning och livsstil och tycker det är roligt att läsa om och diskutera med personer som har tankar och erfarenheter i ämnet. Samtidigt har jag många småkusiner som gått igenom varierande grader av ätstörningar, depressioner, mm – och jag ser så tydligt den otroligt osunda pressen som ligger på unga tjejer idag. Mycket värre än när jag var tonåring och student. Och inte bara unga personer påverkas ju, som du själv var inne på.

  Så, nej – det är inte självklart hur man ska navigera här men jag tror att just mängden kan vara en nyckel till att hålla balansen. Att man någon enstaka gång pratar om vikt, kost och/eller träning på en livsstilsblogg borde ju rimligtvis vara ok. Naturligtvis är även sättet det framställs på avgörande, men det är du ju redan så bra på.

  För mig personligen är det kul att höra hur du gör och tänker – du och jag har ju ganska lika kroppskonstitution och, som det verkar, även liknande inställning till det här med vikt, hälsa och mat som glädjeämne och källa för livsnjutning. Så, för min del får du gärna berätta lite mer. Kram!

 6. 07 feb 2013 · 6:52 e mLinnéa

  Hej!

  Ja, men det är en väldigt viktig fråga. Och har man en röst så tycker jag att det är viktigt att man ändå tänker på hur den rösten låter i andras öron, om du förstår vad jag menar. Vi alla har ju ett ansvar att vara goda förebilder men när man delar mycket av sina tankar och åsikter på nätet så kanske man måste fundera lite på vad det kan bidra till/få för konsekvenser.

  Du kanske har rätt i att det är mängden som avgör och att det är det som sätter press och stress på människor. Om jag bara visar upp ett balanserat liv och synsätt kanske det går bra? Samtidigt kan ju tankar om hälsa och träning inspirera människor och det vill man ju inte ta bort.

  Det känns bra att veta att jag har ditt stöd i alla fall :) Jag ska försöka vara balanserad :)
  kram!

 7. 07 feb 2013 · 8:17 e mKajsa

  Jag tycker absolut man kan skriva om det, beror ju kanske bara på HUR man skriver om det. Att en tjej som väger 50 kg lägger ut en bild där hon skriver att hon är tjock tycker jag faktiskt inte är okej. Men att smala tjejer vill leva sunt, träna och äta hälsosamt måste man ju få göra. Samma sak att även ”smala” tjejer kan skriva om att dom lagt på sej och vill gå ner dom kilona, det är ju en helt annan sak än att skriva att man är tjock.

  Det är ganska intressant ämne. Särskilt i den här träningshetsen som är just nu! Helst ska man träna varje dag och äta proteinpannkakor och dricka proteinpulver. Det här med ”normalt” går ju liksom inte längre. Det är alltid ALL IN!

  Förstår även vad du menar med att man vill ha kontroll över sin egen kropp. Man vill försöka hitta en livsstil som man kan leva med. Hejjar på dej!!

 8. 10 feb 2013 · 9:07 e mLinnéa

  Ja, det är himla svårt att hitta en bra balans och som du säger så kanske det är många som inte gör det utan går ALL IN.

  Men jag tänker att för mig blir det kanske lite provocerande om någon som jag anser vara väldigt smal står och säger att hen är tjock, men då tänker jag att vem bestämmer när man får ”klaga”? Om det finns någon som är större än mig kanske de blir väldigt provocerade av att jag skriver att jag vill gå ner i vikt? förstår du vad jag menar? Det är himla svårt att förhålla sig till det här, tycker jag.

  Men ja, jag vill ha kontroll över mitt liv och hitta en bra och sund livsstil där man kan njut av livet och sin kropp s.a.s. :)

  tack för ditt stöd!

Tyck till