Det här är ett av mina favoritbröd. De blir supergoda och saftiga. De som inte går åt direkt går jättebra att frysa in direkt och avnjuta sedan. Mums!

Du behöver:
3+2 dl mjölk
1 dl linfrö
1,5 dl havregryn
50 g jäst
10 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
3 msk ljus sirap
2 dl creme fraiche

Gör såhär:

1

Koka en gröt av 3 dl mjölk, havregryn och linfrön. Låt svalna.

2

Smula ner jästen i en bunke. Värm 2 dl mjölk till fingervarmt och häll lite över jästen och rör så att den löses upp. Tillsätt sedan resten av mjölken.

3

Tillsätt resten av ingredienserna till jästblandningen, inkl. den kallnade gröten. Spara dock lite av mjölet till utbakningen.

4

Blanda ihop till en inte allt för kladdig deg.

5

Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

6

Blanda försiktigt i mera mjöl om det behövs, så att degen inte är för kladdig. Kavla ut till en 2,5 cm tjock kaka och ta ut runda kakor med ett mått. Jag använder ganska stora dricksglas, ca 8 cm i diameter, som mått.

Lägg bitarna på en bakplåtspappersklädd plåt, nagga med en gaffel och låt jäsa i 15 minuter under bakduk.

7

Grädda i mitten av ugnen i 225°C i ca 10 minuter.

8

Njut! :)