20121104-190037.jpg

Det är sådana här effekter histaminerna har på min kropp. Det värsta är ju när ansiktet blir deformerat av alla svullnader som på första bilden, eller när händerna sväller och domnar av som på den andra. Utslagen (om de inte sitter i ansiktet) besvärar mig inte så mycket förutom att de kliar. Som sjuttio myggbett på kroppen, ni kan ju tänka er… Utslagen är dock inte torra eller sådär, utan typiska nässelutslag som känns lite som myggbett.

Hade egentligen inte tänkt visa några sådana här bilder för jag skäms typ, men jag tänkte att om någon med samma problem/symtom googlar och hittar hit så kanske det på något vis kan vara till hjälp för den. Vi är nog inte så många som lider av det här, så vi måste hålla ihop! (hallåå, var äär ni??). Man kan dock få andra symtom så som huvudvärk och illamående t.ex. Här, här och här finns lite info om det här.

Och som ni förstår så blir det ett ganska stort problem eftersom det är svårt att hålla sig borta från histaminrik mat eftersom det inte är någon som verkar veta riktigt vad det är för mat… I sommar levde jag typ på gröt och vattenmelon och det funkade ju sådär.

Uppdatering: Vill bara tillägga att de här bilderna (förutom den på ansiktet möjligtvis) är extremsituationer och alltså inte ”vardag”. Att läpparna sväller händer flera gånger i veckan, men inte så mkt som på bild 1.

  1. 04 nov 2012 · 9:05 e mKajsa

    Men gud, har aldrig sett eller hört om något liknande! Vad jobbigt det måste vara! Har du inte lärt dej vilken mat du ska undvika och sånt där? Och finns det någon medicin som lindrar besvären då dom väl kommer?

    Förresten så tycker jag inte alls du ska skämmas! För vad egentligen?

  2. 04 nov 2012 · 9:19 e mLisette

    Usch vad jobbigt gumman! Min chef hade också problem men för henne hade kvoten fyllts av konserveringsmedel. Hoppas det ordnar sig. Kram!

  3. 04 nov 2012 · 11:07 e mLinnéa

    Nej, precis! Jag hade heller aldrig hört talas om det här. Inte min syrra heller eller hennes kollegor (hon är läkare). Så det är rätt ovanligt. Jag vet viss mat som jag ska undvika men det är svårt att lista ut då reaktionerna kan komma långt efteråt och man sällan äter bara ett ämne åt gången. Men jag vet ungefär vilka ämnen som funkar bra, men de är ganska få.

    Jag äter antihistaminer flera tabletter om dagen, men de tar liksom bara bort toppen på isberget tyvärr.

  4. 04 nov 2012 · 11:07 e mLinnéa

    Jaha! Hade hon precis samma problem? Hur länge hade hon det? Vad intressant.

  5. 05 nov 2012 · 9:27 f msandra

    Hej! Min storasyster har samma problem med histaminrik mat, nässelfeber/utslag om vart annat och illamående och huvudvärk. Hon fick ingen speciellt hjälp av doktorer hon besökt. Hon kom själv på att det var det hon hade så hon började utesluta mat som hon upptäckte att hon reagerade på och som du säger, variationen av mat blir inte så rolig…..

  6. 06 nov 2012 · 5:24 e mCornelia

    Men fy tusan, det där ser verkligen inte kul ut! Håller tummarna hårt att ditt skov snart är över och att du slipper eländet.

  7. 07 nov 2012 · 12:17 e mAnita

    Hej! Har själv haft liknande nässelutslag som kommit och gått. Provade avstå viss mat men hjälpte inte. En läkare tyckte jag skulle prova att vara utan alla smycken med nickel även silver och guld då det finns en viss procent nickel även i allergisäkra smycken. Tejpa för jeansnitar med silvertejp och bara använda plastklocka tex. Örhängen helt i plast går att skicka efter på nätet. Använda handskar vid kontakt med mynt. Mina utbrott försvann helt. Det är säkert inte så för dig om läkaren konstaterat maten men ville bara säga det. Hoppas det försvinner!

  8. 07 nov 2012 · 7:30 e mLinnéa

    Men oj. Jag vet verkligen hur jobbigt det är det där… Har det helt gått över för henne nu? Om hon vill får hon gärna maila mig på leja@lejas.se :)

  9. 07 nov 2012 · 7:31 e mLinnéa

    tack!

  10. 07 nov 2012 · 7:33 e mLinnéa

    Vad jobbigt det låter! Jag reagerar tydligt på mat med mycket histamininnehåll och har inte märkt att det skulle kunna vara kombinerat med smycken och liknande. Ofta blossar det upp under natten och då har jag heller inga smycken på mig..
    För jag antar att dina utslag var på områden på kroppen där du hade smycken/knappar?

  11. 29 aug 2013 · 2:42 e mJessika

    Hej, hittade hit av en slump och läste dina histamin-inlägg ;)
    Jag ville bara kolla hur det är med dig idag?
    Jag har själv ”diagnosen” extrem överkänslighet mot histamin (histaminintolerans) och att min kropp i sig frisätter alldeles för mycket histamin vid beröring. Har dermografi och urticaria i samband med detta. Jag blir galen snart!! Haft mina problem sedan 2005 om inte tidigare tillome ;/
    H Jessika

  12. 30 jan 2014 · 9:15 f mLinnéa

    Hej! Jag ber om ursäkt för att mitt svar dröjde så mycket, men jag har inte bloggat så mkt på senaste :)
    Jag har faktiskt varit så gott som symtomfri sedan i juni. Något utslag har jag fått och någon gång har det tjocknat igen i halsen på mig. De senaste dagarna har jag känt mig svullen i händerna, så jag är orolig att det är något på g. Men att bara ha haft de här besvären sedan i juni – det ser jag som att vara kvitt det. Tidigare kunde jag ju vara täckt av nässelutslag på hela kroppen. Fy det är så himla himla tråkigt, utmattande, irriterande och frustrerande detta.
    Fick du någon medicin av dina läkare?
    Att din kropp frisätter histamin vid beröring, betyder det att om du har en tung ryggsäck på ryggen så får du märken efter den t.ex? Så upplevde jag det när jag hade mina besvär. I drygt ett års tid hade jag MYCKET besvär, men symtom hade jag innan och efter. Jag är så himla rädd att det ska komma tillbaka nu, för det är fan inte kul. Att ha haft det sedan 2005 låter grymt frustrerande. Är du mycket restriktiv med kosten?
    kram
    /Linnéa

Tyck till