2015 resumé

2016 är här och vi lämnar 2015 till historien – ett händelserikt år, måste jag säga. Jag tycker själv att det är roligt att gå tillbaka och läsa mina årsresuméer så därför ska jag försöka knåpa ihop en liten sammanfattning av mitt år här.

Då kör vi :)

img_4308

Just efter att vi fått våra diplom på examensceremonin; jag och några av de finingar som jag mött på utbildningen i Umeå. Kärlek till er!

Året började med ett avslut, kan man säga. Jag tog min socionomexamen den 16:e januari. En väldigt fin dag i Umeå, där jag blev firad av familj och släkt samtidigt som jag firade med vänner. Fast det var ju lite sorgligt och vemodigt också. Jag har ju trivts så bra i Umeå, med utbildningen och – framför allt – med mina fina vänner som jag hade lyckan att träffa där, och nu skulle ju allt få ett slut. Men vår vänskap fortsätter, även om vi inte kan träffas lika ofta nu.

img_8688

Mange och jag på sittningen. Jag tänkte när den här bilden togs att denna skulle vi visa för vårt barn och säga ”tänk att här låg du redan i mammas mage!”.

Dagen efter examensceremonin hade vi en sittning. Mange var med och det var en jättefin kväll tillsammans med klassen. Vi bodde på hotell under helgen och allt vara bara så himla bra. Hela helgen hade vi en liten hemlighet… Jag hade börjat misstänka att det låg ett frö i min mage och vi var så pirriga inför det. Jag duckade för all champagne och alkohol den helgen och det var fasen inte lätt utan misstänksamma blickar… Jag väntade i alla fall med att ta graviditetstestet till morgonen efter sittningen. Det blev ett av årets gladaste ögonblick.

Vi skulle bli föräldrar! Vi blev så himla himla glada. Tänka sig att det verkligen var sant! Men lyckan varade tyvärr inte särskilt länge. Ungefär en vecka senare fick jag missfall. All den glädje vi känt blev till sorg istället. Det var jobbigt.

Jag försökte tänka redan då att det var ”meningen” att det skulle bli missfall. Att det var kroppens sätt att rätta till något som blivit fel. Nu när vi har fått Sigvard känns det ju verkligen som att det var det, annars hade vi ju inte fått honom. Nu kan jag mest känna sorg över att missfallet gjorde att det var svårare att glädja sig åt plusset när vi blev gravida igen, vi vågade helt enkelt inte hoppas fullt ut igen. Men efter ultraljudet kunde vi börja tro att det verkligen var sant igen.

Att skriva så öppet om missfallet kanske många tycker är onödigt ”utlämnande” av mig. Men en av alla de känslor som jag fick i samband med missfallet var skuld. Känslan av att jag hade gjort något som påverkade att det inte blev något barn. Då jag dels vet att det inte var mitt fel samtidigt som det är en känsla som är så vanlig hos många som drabbas av missfall tycker jag att det är viktigt att prata och skriva om det för att sudda bort skammen och skulden kring missfall. Det är också svårt att stötta varandra kring det som hålls hemligt. Vi är många som gått igenom samma sak. När jag har berättat för andra är det många andra som har delat med sig av liknande upplevelser.

img_3197

Måndagen efter examen började jag på ett vikariat som kurator. Jag hade jobbat där innan och nu fick jag äntligen jobba fullt ut, utan studier som störde. Jag fortsatte där fram till slutet på oktober och har trivts så bra. Jag älskar verkligen ”mitt” jobb och mitt yrke. Även om jobbet innefattar mycket sorg så är det så givande att få möta alla dessa människor som jag möter i mitt jobb. Det är verkligen en gåva att få göra det, jag lär mig så mycket och jag är så tacksam.

img_8975

Vi målade om sovrummet. Det blev ljusrosa på alla väggarna. Helt rätt :)

img_9777

I examenspresent fick jag ett presentkort på en tatuering och en bokad tid av Mange…. Iiiih! Nu var det slutsnackat! Det blev ett enkelt litet hjärta vid handleden och ett ankare bak på vristen. Ingen stor sak för världen men en stor (liten) sak för mig.

img_9022

2015 var året då jag började äta till största delen vegetariskt. Kyckling och gris lagar vi aldrig hemma längre och nötkött köper vi från bönder i närheten. Det känns bra att göra mer och prata mindre.

img_0014

Vi köpte längskidor och tyckte att det var fest att åka ut på tur. Synd bara att vi kom på det i slutet på säsongen.

img_0252

Påsken firade vi i Kalix, som vanligt. Här är Signe ute på utflykt vid Skagsudden.

img_0532

Vi for till New York i slutet på april. Det var riktigt fint att få uppleva staden igen, men denna gången i lite varmare väder. Vi gick och gick och gick och gick. Och jag var gravid och ville dricka juice hela tiden och var supertrött på kvällarna.

img_0610

Vi gick på musikal också och såg på The Book of Mormon. Den var bra, men jag var så himla jetlaggad och gravidtrött att jag höll på att somna på föreställningen ändå :)

img_0646

Central Park visade sig från sin bästa sida…

img_0565

.. och Brooklyn Nets bjöd på spännande slutspelsmatcher som vi gick på tillsammans med ett annat par från Luleå.

img_0826

Efter en vecka i New York tog vi en Greyhound till Boston. Vi hade läst om att det bara är skumma typer som åker Greyhound så det var lite nervöst innan, men det gick bra!

img_0717

Boston var ju en himla grön och fin stad. Vi bodde på ett flott hotell (till skillnad mot hotellet i NY) och vandrade runt och tog del av stadens historia.

img_0791

Vi kollade också in Harvard och området däromkring. Efter några dagar i Boston for vi tillbaka till New York.

img_0873

Spenderade sista dagen i NY med att äta vegetarisk chilli i Meatpacking District.

img_1217

Tillbaka i sverige fyndade jag på loppis. Och jag hittade äntligen mitt bord med virrvarr-skiva. Lyckan!

img_1011

Jag gjorde ögonfransförlängning och promenerade med min tjej i skogen. Magen började säga sitt och promenaderna blev långsammare.

img_2383

Jag fortsatte att ta hand om Vackerpojken, men slutade att rida där vid vecka 16-17 i slutet på maj.

img_2354

Efter det blev det bara promenader och mys fram till jag slutade helt i oktober. Längtar tillbaka till hästryggen!

img_1352

I början på sommaren for vi ner till Göteborg och gick på bröllop, bodde hos min bror, for ut i skärgården och hälsade på familjens nya medlem; hästen Bella.

img_1520

Midsommar firades i Kalix.

img_1679

Och magen växte. Det var roligt att sedan äntligen få gå ut med nyheten. Det kändes som att vi hade haft hemligheten för oss själva i en eeeeevighet.

img_1887

Minna och Per gifte sig och hade ett jättefint bröllop. Jag fotade!

img_1989

Jag jobbade mest hela sommaren, men hade två veckor ledigt. Sommaren spenderades mest hemmavid, men några dagar i stugan i Övik fick vi till med familjen. En dag tog vi båten ut till Trysunda som bjöd på toppentrivsel.

img_2134

Några fina dagar blev det ju ute i skärgårdsstugan också.

img_2220

Och några fina kvällar. Med nakenbad.

img_2201

Råneå bjöd också upp till dans.

img_2174

Andra augusti fyllde jag 30 år och dagen innan hade Mange fixat med en överraskningsfest för mig med country-tema. SÅ FINT! Älskar honom och alla som hjälpte till och som kom och gjorde den dagen så himla fin ♥ ♥ ♥

img_2429

I slutet på augusti for vi till Rians i Frankrike med Manges familj. Vi bodde i ett gammalt jättefint hus där terassen hade utsikt över alla små röda tegeltak i byn. Vi besökte också Nice och Cannes, en vingård och en fiskestad vid vattnet.

img_2528

Och magen växte.. Här förevigad i Rians.

img_2760

Efter frankrike stannade vi några dagar i mammas lägenhet i Stockholm. För att passa på medan vi bara var två…

img_2699

Sen var det tillbaka till verkligheten och jobbet igen. Signes daghusse skadade sitt knä så hon fick börja på hunddagis. Det gick över förväntan och jag är så nöjd med Vaktens hunddagis. Jag kan verkligen rekommendera det för er Luleåbor :)

img_2979

Första helgen i oktober betyder tjejhelg med umeåvännerna. Början på en livslång tradition :)

img_3075

Vi planerade, boade och fixade inför bebis ankomst.

img_3246

Signe var hos veterinären och konstaterade att blåsljudet blivit större :(

img_3390

Jag slutade jobba sista oktober och den 24:e november var bebis beräknad. I väntan på så renoverade vi hallen.

img_3572

Och så fick jag sjukt mycket foglossning under de två veckor som Sigge gick över tiden. AJ! Jag fick gå med kryckor och i trappen kröp jag på alla fyra…. Väntan kändes lång.

img_3661

Men sen kom han till slut. Den 8:e december. Mitt hjärta Världens finaste lilla pojke. Helt perfekt!

img_3767

Efter några dagar på BB fick vi komma hem. Det var så mysigt, nytt, spännande, läskigt och underbart. Jag hade ganska ont de första två veckorna.

img_4131

Julen firade vi i Kalix med min familj och alla mina syskon. Sigge fick den fina juldressen av min bror Magnus och fårskinnet av alla syskonen. En mysig och lugn jul hade vi med massor av god mat som mamma fixat. Nyårsafton gick i samma lugna och trevliga tema tillsammans med vänner i Lisa och Viktors nya villa som de flyttade in till i november.

♦ ♥  ♥ ♦  ♦ ♥  ♥ ♦ ♥ ♦ ♥  ♥ ♦  ♦ ♥  ♥ ♦ 

Det blev några långa och några korta resor under året, men den största resan var såklart den jag påbörjade i och med graviditeten och att bli mamma. Min resa i yrkeslivet känns också spännande och jag ser fram emot den också. Undrar var jag kommer att hamna efter mammaledigheten? Jag hoppas att jag har ett svar på det innan nästa år.

2016 blir nog ett riktigt bra år för mig, känner jag. Jag hoppas att min familj och mina nära får vara friska och njuta av varandras sällskap. Jag hoppas på många härliga veckor hemma tillsammans med min pojke, kanske i sällskap med andra mammor? Vi är några stycken som fått barn här i slutet på året, så det blir kul. Jag hoppas också på en resa eller två, en skön sommar och känslan av en starkare kropp.

Det ska bli så roligt att leva livet som en familj. Nu börjar ju livet på riktigt :)

Gott nytt år!

 1. 02 jan 2016 · 7:17 e mMaddo

  Så fint och kul att kika även för mig.
  Tänk ändå att vi båda två blev mammor i år eller förra året. Så stort!!!
  Massa kramar

 2. 02 jan 2016 · 9:03 e mAgneta

  Så fint skrivet o så fina bilder! kram till er alla 3 från bastuträsk ?

 3. 10 jan 2016 · 7:09 e mMattias

  Härliga bilder! (fast hur klarar ni er utan bacon?!, det enda jag skulle sakna om jag slutade äta gris). :-)

Tyck till