SSK vs. TV

Även fast den här bloggen har fått en nystart, så måste jag ju ha kvar vissa element för att ni ska känna igen er. Därför drar jag direkt igång med ett ”Vad ska jag göra med mitt liv?”-inlägg i vanlig ordning.

vs

Jag har ju kommit in på den där TV-utbildningen i Piteå nu. TV-produktion i nya medier som den så fint heter. Men vad ska jag göra av det egentligen? Jag gör en liten för- och emotlista mot de båda alternativen.

TV:
+ Jag tror att jag hade trivs väldigt bra på utbildningen. Jag hade haft roligt!
+ Det känns mycket mer lockande med ett yrke inom TV än inom vården
+ Roligt att få arbeta med någonting kreativt
– Jag är rädd för den svåra branschen och att inte få jobb efter utbildningen
– Det är läskigt att jobba med någonting kreativt!
– Svårt att få jobb särskilt här uppe i norra Sverige

SSK:
+ Att det är lätt att få jobb efter utbildningen
+ Att man kan variera inom yrket. Sjukhus, vårdcentral, skolsköterska m.m.

– Jag trivs inte särskilt bra på utbildningen
– Det känns inte särskilt lockande att jobba inom vården
– Lön & arbetstider
– Jag trivs inte särskilt bra i vårdmiljöer faktiskt.. (har jag kommit på)

När jag ser det såhär så förstår jag ju att jag helst hade velat jobba med TV, men att jag är rädd för arbetsmarknaden. Hade den sett likadan ut inom både TV och vården, så hade jag valt TV direkt.

Blev vi nå klokare av det här? Sedan behöver det ju inte bara vara TV vs. SSK, det kan ju vara TV vs. djursjukvårdare, eller TV vs. socionom/terapeut/psykologi också.

suck!

  1. 24 jul 2009 · 8:50 e mCosmo

    Mitt svar är; Du kan göra båda! Arbetslivet är långt, vi har ca 40 år kvar att arbeta. Hoppa på TV utb, det värsta som kan hända är att du hoppar av och byter till något annat som du upptäcker på vägen.

    Mitt råd är; Följ ditt hjärta. Listor för och emot hjälper en att få perspektiv, men i slutändan är det hjärtat som måste få bestämma.

    Lek med tanken att om du börjar på TV utb, kommer du då att ångra dig? Lek sedan med den andra tanken att om du skulle fortsätta med ssk utb, skulle du ångra att du inte läste TV utb?

  2. 24 jul 2009 · 9:26 e mSusanne

    Testa! Worst case så fortsätter du med sjuksköterska om ett år igen bara.

  3. 24 jul 2009 · 9:44 e mWifie

    Jag hade kört på TV, alla gånger, om jag känt sådär. Klart du får jobb, du kommer ju vara skitduktig på det du gör när du är färdig!!

  4. 24 jul 2009 · 9:57 e mAnnica

    Nu känner jag iofs inte dig, men jag jobbade inom äldrevården under några månader och något mer depprimerande arbete har jag inte stött på. I längden känns det jobbigt att faktiskt misslyckas sköta om människor väl som inte kan ta hand om sig själva. Människor som ständigt ligger i sängen eller sitter i sin rullstol vid matbordet och gör… absolut ingenting. Ingen har tid för en promenad, ingen har tid för ett litet samtal och allting skall stressas igenom. Nä… skall man jobba inom vården så skulle i alla fall inte jag välja äldrevården.

  5. 24 jul 2009 · 10:03 e mminna

    Hoppa på TV, helt klart! Är det tråkigt eller om du läser klart och sen inte får jobb – fortsätt läsa till ssk?

  6. 24 jul 2009 · 10:24 e mJosefin

    Tänk inte på vad som är bäst marknadsmässigt. Tänk på vad du vill göra och att du kan göra det. Vill man så kan man. Också skulle det bli dåligt på jobbfronten så kan du alltid vänta ut ett jobb. Det är värre att utbilda sig till något man inte trivs med och vara fast med det. Det är riktigt negativt med människor som hatar sina jobb (speciellt inom vården då andra blir lidande). Gör det du vill göra och försök nå toppen! :)

  7. 24 jul 2009 · 11:15 e mPernilla

    Kul att du är tillbaka! :)

    Ja, helt klart TV, för det låter som det är det du vill innerst inne. Att tänka på vad som är bäst jobbmässigt där man bor har jag gjort men det blev så fel. Men jag flyttade ju för att få ett bra jobb! Du kan inte tänka dig att flytta ett tag åtminstone för att få erfarenhet, ifall det krävs?

  8. 25 jul 2009 · 8:11 f mleja

    Pernilla:
    Absolut kan jag tänka mig att flytta ett tag för att få erfarenhet. Men jag tänker senare också, då jag vill kunna bo här uppe.

    Annica:
    Det är inte inom äldrevården jag hade tänkt jobba som sjuksköterska.

    Tack för era åsikter! Och ja, kanske ska man följa sitt hjärta och våga prova något som känns lite skrämmande. SSK känns inte så skrämmande, bara lite tråkigt.. :S

  9. 25 jul 2009 · 9:45 f mPernilla

    Jag tycker du ska göra det som är roligt. Det brukar lösa sig, och när man är intresserad av något så blir man lite bättre på det. Sen om du kan tänka dig att flytta och få erfarenhet ett tag så är det lättare att få jobb där uppe. Det är även ett plus kan jag tänka mig för att få jobbet.

    Hihi ja du hör ju vad jag tycker. Men som många också säger, hoppa på utbildningen, sen kan du ju alltid gå tillbaka till ssk om det kändes fel. You only live once. :)

    Jaja, nog om detta. :) Ha en bra lördag!

  10. 25 jul 2009 · 11:10 f mKajsa

    Det låter ju som att du egentligen vill det där med TV, så jag säjer satsa på det :)

  11. 25 jul 2009 · 2:41 e mInger

    Hej L! Du är ung ännu och behöver inte känna stress över att du bestämmer dej för hela livet. Man får/kan ändra sej många gånger.

    Jag tänker: Var det längtan till Luleå och M som gjorde att du hoppade utb:en i S-vall? Tänker att detta är ju en annan utb (mer inriktad på TV, (nya medier) som de verkar – S-vall var väl Bild öht, inte så nischad). Tror denna är bättre om det är just inom TV du vill jobba. Har varit inne på hemsidan och kollat – ser ut som en gedigen, Bra utb.!

    Klart du ska följa ditt hjärta – plussen för TV var ”av betydligt viktigare sort” än plussen för SSK.

    Åh de där med arbetsmarknad…: Tänk på hur snabbt lågkonjunkturen kom denna gång – innan du är klar så kanske de har svängt på arbetsmarknaden igen. De svänger så snabbt i branschen.

    Och hur bunden är ni vid att bo i Luleå? Ja, visst familj osv. Men din ”lilla fam” kanske också kan röra på sej om du inte får just Lule-jobb. Med färre och färre ”fasta jobb” (mer projektanst/bemanningsföretag) i branschen så krävs de nog ev lite flytteri, men de kanske inte är fel de heller. Åh de v-e-t ju ingen nåt om ännu – det är ju några år tills du är klar med utb.

    Men, tror alltid att man när man pluggar ska läsa nåt man gillar och inte tänka för mycket på arbetsmarknad. Resultatet blir oftast efter lust och inte efter ”borde-tankar”.

    Du verkar tänka och väga för och emot – beslutet du kommer fram till kommer vara HELT rätt för dej. Och du kan ju, som flera innan mej skrivit, pausa från ssk och hoppa på de ingen om tv-skolan blir ’helt fel’. Men tillåt mej tvivla på att de är fel…

    Lycka till med beslutet, Linnea!

    Vi är åter i Sthlm igen, hann inte träffa dej o Signe denna gång, men… vi hör av oss nästa gång. Förstod att Melker och Lovis ”skött Signe” i stugan i natt… pratade med Agge för nån timme sen.

    Kram på dej och Good luck!
    // Inger. Elvira hälsar till Signe!

  12. 26 jul 2009 · 1:20 e mTherre

    Vet du… Jag känner igen mig. Men är det verkligen någon idé att plugga till ssk om du inte vill jobba som det senare + att du inte trivs inom det området? Istället kanske du ska plugga något du VILL göra och får du inte jobb inom det senare så har du ju iaf fått mer erfarenhet + att du kan utbilda dig mer sedan inom något annat (kanske SSK känns ut mer passande då)? Det är svårt det där, hur stor del som ska bestämmas av hjärnan och hjärtat.

  13. 29 jul 2009 · 12:52 e mzerendipity.se

    jag tycker den här meningen säger allt:
    ”Det känns mycket mer lockande med ett yrke inom TV än inom vården”

    om tv är så pass mkt roligare så tycker jag att du ska satsa stenhårt på de! :) du kan nå höjder ju! :D :)

    kramkram!

Tyck till