sign3

Skriver från min riktiga säng hemma i Luleå nu, där jag sitter med datorn i knät och rensar bland mina bilder… Detta evighetsgöra verkar aldrig ta slut. Nu är jag på år 2009 och det var det året som jag skaffade mig min Signe :) De här bilderna är från första gången jag träffade henne då hon var fyra veckor. ”Henne ska jag ha!” sa jag, och så blev det vi. Tänk vad jag är glad för det!

M kom till Umeå i tisdags och så åkte vi upp tillsammans i går. I dag ska jag till läkaren för lite provtagningar och sånt. Hoppas hoppas hoppas att de kan hitta någon förklaring till hur jag mår. Jag har haft nässelutslag och svullnader i huden sedan i april.. Det är konstaterat att jag har en histaminöverkänslighet, men även då jag tagit bort alla kända histaminer i min kost så fortsätter kroppen att leva sitt eget (konstiga) liv. Jag är väldigt less på det nu, kan jag ju säga.. Över ett halvår har det hållt på.. *suck* Dessutom är det så jäkla tråkigt med mat nu. Det känns som att jag inte kan äta någonting så att laga mat är bara såå trist. Jag saknar massor med grejer som jag inte vågar äta, som fisk, tomat, choklad och sånt. Alkohol kan man inte heller dricka, men det gör inte så mycket. Jag drack ändå på syrrans bröllop (typ tre glas vin, om ens det), och ni skulle ha sett mig dagen efter… Jag kunde typ inte äta för mitt ansikte var så svullet. Jag har inte skrivit så mkt om det här i bloggen, men ni som följer mig på instagram har nog fattat lite i alla fall, men så är läget i alla fall. Hade inte tänkt skriva något halvdant utan egentligen ägna ett helt inlägg och denna konstiga sjukdom som ingen känner till, men nu kom det bara ut ur fingrarna så då får det väl bli så… Att vara överkänslig mot histaminer är ett sjukdomstillstånd som är ganska ovanligt, eller i alla fall väldigt okänt. Det tog två månader för mig innan jag fick en diagnos trots att jag sökte läkare flera gånger. Till slut hade jag tur som kom till en läkare som visste var det var för något och då kunde jag få ett svar. Jag tror att det är vanligast att man inte känner till detta och googlar man på internet hittar man inte så mycket heller. Ni kan förstå att man blir frustrerad!

Att vara överkänslig mot histaminer innebär att man reagerar på mat som innehåller det här ämnet. Det är ganska mycket mat som man får plocka bort och trots att jag har plockat bort all sådan mat som är känd för att innehålla mycket histaminer så har jag kvar mina problem. Därför ska vi nu se om det finns några andra allergier hos mig som utlöser de här problemen. Jag är dock skeptisk och tror att problemen kvarstår för att jag äter mat som man inte VET innehåller histaminer, men att de ändå gör det. Kan ingen bara forska på det här nu så vore jag jätteglad?

En histaminöverkänslighet kan hålla i sig i allt från tre veckor till tre år, har jag fått höra. Jag går just nu bara och väntar på att den dagen ska komma då jag kan ta mig en chokladbit till kaffet utan att få ustlag någonstans. Kanske går det bra 2014? *stor suck* Mina reaktioner är vanligtvis nässelutslag, att jag sväller upp i händer, läppar, ansiktet, halsen och ibland även att mina händer liksom domnar bort. Det som är känt att innehålla mycket histaminer är bl.a. tomat, röd paprika, aubergine, choklad, alkohol, ostar, salami, spenat, rökt skinka, tonfisk, makrill, skaldjur, parmaskinka och allmänt sådan mat som är ”lagrad”. Skillnaden mellan en ”överkänslighet” och en ”allergi” är att om man är allergisk reagerar man alltid mot ett ämne, medan om man är överkänslig bara reagerar under en särskild period. ”Vanliga” människor kan också reagera om man har fått i sig mycket histaminer, utan att de är i ett sådant här ”skov”, medan jag reagerar på histaminer även i små mängder.

Ja, då vet ni det! Jag är lite orolig över hur det kommer att gå när jag är i USA. Då vi var i spanien i sommar så hade jag JÄTTEmycket problem och det tror jag berodde mycket på värmen. Den som lever får se…

Nu ska jag ut och promma med Signe. Måste bara väcka henne först…

  1. 02 nov 2012 · 11:49 f mCatti

    Usch det är så tråkigt det där :( hoppas verkligen du får någon bättre hjälp! Kan inte förstå att det inte finns några mediciner? Håller tummarna att allt går bra i USA!

  2. 04 nov 2012 · 3:51 e mLinnéa

    Jag äter ju massor med mediciner (antihistaminer) men de hjälper tyvärr inte så mkt :(

    Tack ska du ha!

  3. 28 jul 2014 · 7:17 e mCarina Eriksson årman

    Hej! Jag har samma problem som dig. Jag har även tagit bort alla mjölkprodukter och köper coops havredryck. Jag har även tagit bort vetemjöl eftersom det finns ett ämne där som omvandlas till histamin och jag provar ett vetemjöl som heter dinkelmjöl. Jag har även utrtikaria och pågrund av detta så kan jag inte äta något med tilsattsrer eller färgämnen i maten, salicylsyra går inte heller. Jag äter utrtikaria kost som det kallas och mina besvär är bra nu och jag har varit riktigt dålig. Dom livsmedlen som jag räknar upp underhåller urtikaria och nässelutslag och även histaminerna i kroppen. Ett litet tips är att ringa till Livsmedelsverket och fråga efter någon som kan detta med histaminer. Då skickar dom hem en lång lista med livsmedel som innehåller histaminer. Dom är mycket tillmötesgående och kunniga. Det finns äVen en Facebookgrupp om histaminer. Där ger vi varandra mycket hjälp och tips. Hoppas att jag har varit till lite hjälp. Jag känner igen mig i dig och det är otroligt jobbigt att det inte finns så mycket inom detta. Hoppas du blir bättre snart. Hälsningar carina

  4. 01 okt 2015 · 8:54 e mLinnéa

    Hej!
    Din kommentar försvann nånstans och jag har varit seg på att svara. Hoppas besvären kanske har gått över för dig nu? Just nu mår jag bra, men jag vet ju att de kan komma tillbaka igen. Hoppas det finns ännu mer information och kunskap den gången i så fall.
    Ha det gott!

Tyck till