Eftersom jag har läst lite inom journalistik och media, så har jag läst lite om det där med upphovsrätt, copyright och sådär. Hur man får använda saker och så vidare. Tyvärr känner jag mig ändå ganska lost inom ämnet, men vissa saker tycker jag är väldigt självklara, som dock inte är det för alla andra.

De allra flesta bloggarna använder copyright-skyddade bilder, dagligen, i sina inlägg. Man hittar bilder på google t.ex. och lägger in i sin egen blogg. För att sedan skriva något i stil med ”bildkälla: google.se”. Jag tycker att det är helt sjukt faktiskt :) För nej, det är inte google som äger bilderna bara för att man hittar dem där. Googla ”cavalier Signe” t.ex. och vems bilder hittar vi där? Ja, inte är det googles i alla fall.

signegoo

Och sedan är det många som tar bilder från olika sajter och sedan är duktiga och länkar till rätt sajt. T.ex. om man har lagt upp någon bild på några skor man har köpt och sedan länkar till företagets hemsida. Det är ju jättebra, kan man tycka, men det ger inte bloggaren rätten att publicera bilden för det. Man måste få ett okej från den som äger bilden för att få rätten att publicera den. Dock kan det ju vara lite komplicerat ibland med alla avtal hit och dit, för det är inte säkert att en fotograf som har tagit bilden på de där skorna, till exempel, har sålt rättigheterna till företaget, utan kanske bara rätten att publicera bilderna på företagets hemsida osv. Så det är inte säkert att företaget äger bilden, utan att det kan vara en utomstående fotograf. Hänger ni med?

Jag är inte felfri (till exempel det där med musikvideos frånyoutube. Får jag lägga upp dem i min blogg eller blir det också brott mot upphovsrätten? Någon som vet?) och det har hänt att jag använt bilder utan lov och kanske att jag har gjort en screenprint av något utan att det är okej? (jag vet inte vad lagen säger om screenprints riktigt). MEN! Numera mailar jag alltid alla sajter innan jag tar bilder från deras sida och frågar om jag får publicera i min blogg. Man kan ju tycka att det är mycket jobb i onödan, det är ju ändå ingen som kommer att anmäla nån liten plutt-bloggare, men jag vill göra rätt! Och ju fler vi är som mailar dessa företag och skriver samma fråga, så kanske de tillslut kommer ha information på deras sida om hur deras bilder får användas? Nelly har ju tex. skrivit att man får lägga upp bilderna i bloggen och det förenklar ju för alla. Dessutom vill ju de allra flesta företagen ha den där lilla reklamplatsen i din blogg…

Jag fick en kommentar för ett tag sedan från en tjej som skrev till ett inlägg ngt i stil med ”Hej! Jag lånar den här bilden till min blogg. Kram”. Det kan man ju tycka är schysst, att hon faktiskt skrev så, men hon frågade inte och det gjorde mig lite grinig, haha. Hade hon frågat hade jag sagt givetvis, men nu skrev jag till henne och bad henne ta bort den. Vilken suris jag är, va? :) Dessutom hade hon inte länkat tillbaka till mig i sin blogg utan bara skrivit ut lejas.se och det är ju inte länk utan bara en adress, eller hur? Hon tog bort bilden, men bad inte om ursäkt.

Om någon har ngt tips på en bra sida där det står mycket matnyttig information om sådant här för oss bloggare så skicka gärna länken!

Jag tycker bara att det snos så himla mycket alltså och det är inte okej. Men jag förstår att det händer på grund av okunskap och inte onda hjärtan, men nu vet ni! :kiss:

Hur gör & tänker du runtikring det här?

  1. 09 dec 2010 · 11:06 e mFatima (Isayah's mamma + bf 31 mars)

    Tack söta du för dem fina orden.. :kiss: Betyder mycket.

    Ang detta inlägg såå har du helt rätt !! Jag är en av dem som källar Google. Jag lovar att sluta lata mig och hitta den riktiga källan <3 Jag heter fatima och är 100% skyldig! Kram på dig.

  2. 09 dec 2010 · 11:36 e mDenisa

    Haha jaså.. Vi får kanske lägga en fin summa på en julgran nästa år istället! Ordentligt ska det va :)

    Ja det här med copyright. Tycker det är riktigt svårt när det kommer till internet.. känner mig lite lat oftast och tänker att man är en fis i rymden och att ingen kommer väl märka att jag tagit en bild från en stor sajt osv. Men borde kanske tänka lite mer på det! Måste ju ske nån utveckling här också. Använder dock ganska sällan andras material, tur e väl det!
    Bra ämne att ta upp.

  3. 10 dec 2010 · 9:49 f mCharlotte

    Jag brukar alltid försöka kolla vem fotat bilden och inte länka eller något utan skriva namnet.

  4. 10 dec 2010 · 1:15 e mAnna

    Jag tycker att det är noga med att ange källan till bilden om man nu skulle låna en. Jag känner mig så skyldig annars! :)

    Har sett att många lägger ut bilder från t.ex H&M och på deras hemsida står det klart och tydligt att man inte får använda deras bilder hursomelst.

  5. 15 dec 2010 · 1:14 e mKashaya

    Bra skrivet! Mailar också och frågar om jag får använda bilder innan jag lägger upp dem på bloggen (om det inte redan står på deras sida hur bilderna får använda som hos t.ex. Nelly)

Tyck till